We schreven eerder een artikel over hoe duur Zwitserland is en hoe je kan besparen op je verblijf in een vakantiepark in Zwitserland. De snelste manier op je vakantie in Zwitserland niet te duur te laten worden is natuurlijk zelf koken in je vakantiehuisje. Uit eten kost al snel 100 euro voor twee personen, terwijl boodschappen in Zwitserland een fractie kosten. In dit artikel verklappen we hoe je kan bespraken op de kosten van boodschappen Zwitserland. Want we hebben natuurlijk wat budget vakantie tips op dit gebied.
Goedkope boodschappen in Zwitserland
Voor goedkope boodschappen kan je naar de LIDL of de Aldi. Maar deze goedkope supermarkten zitten niet in ieder bergdorp. De Coop is een veel gangbare supermarkt. Gelukkig kan je ook hier goedkoop boodschappen doen, met een paar van onze tips.
Kies voor eigen merk
Wanneer je melk, chocolade of koekjes koopt kan je voor eigen merk producten kiezen. Het eigen merk van Coop is van goede kwaliteit en je bent een stuk goedkoper uit dan met merkproducten. Dit geldt overigens ook voor frisdrank, chips en blikgroeten.
Goedkoop groenten kopen
Sommige bergdorpen hebben een markt. Hier hebben we doorgaans goedkoop groeten en fruit kunnen kopen. Het aanbod is wat beperkt, maar je hebt wel verse seizoensproducten. Nu is de prijs van groeten en fruit sowieso niet zo hoog in Zwitserland. Het is vergelijkbaar met de prijzen bij Albert Heijn of Jumbo. Daarbij is het aanbod biologische groenten en fruit een stuk groter, waardoor het vooral duurder lijkt (maar ook deze prijs is vergelijkbaar met de prijs van biologische producten in Nederland).
Alcohol is een stuk duurder
Alcohol is in Zwitserland een stuk duurder dan in Nederland. Als je niet per se Zwitserse wijn en bier wil drinken, kan je hier heel makkelijk op je boodschappen besparen. Je kan deze producten gewoon meenemen uit Nederland.
Vlees en vis maken boodschappen in Zwitserland duur
Dan komen we nu bij het deel van de boodschappen in Zwitserland wat echt veel duurder is dan bij ons in Nederland: vlees en vis. Een stuk kipfilet kost al snel 10 euro. Nu is het verleidelijk om te zeggen dat je, om te besparen op kosten tijdens je vakantie in Zwitserland, vegetarisch kan eten. Maar we weten wat dat met carnivoren doet. Je kan daarom bij het kopen van vlees, een later bezoek aan de supermarkt plannen. Bij de Coop gaat vanaf de late middag het vlees in de uitverkoop. Dat geldt wel alleen voor het vlees waarvan de houdbaarheidsdatum snel verloopt, maar als je het koopt wanneer je wil gaan koken, maakt dat natuurlijk niet zoveel uit.
Op vis kan je besparen door vis in blik mee te nemen naar je vakantiepark in Zwitserland. Maar je kan ook bovenstaande techniek op verse vis toepassen. Verse vis is niet veel verkrijgbaar, dus je zal het ook niet snel vinden, maar het is er wel (verrassend vaak bij de Aldi).
Tot slot is vlees uit de diepvries bij de LIDL en Aldi vaak een stuk goedkoper dan vlees in de koeling of op de versafdeling van andere supermarkten.
Noten schaars en prijzig
Noten zijn in Zwitserse steden verkrijgbaar bij speciaalzaken, maar in de supermarkten zijn ze moeilijk te vinden. En als ze er zijn, zijn ze schreeuwend duur. Zet die dus maar op het lijstje met dingen die je meeneemt wanneer je naar Zwitserland op vakantie gaat.
Tip voor goedkope boodschappen Zwitserland: aanbiedingen
Let op de aanbiedingen. Zijn er meerdere supermarkten in de omgeving? Dan kan je ze rustig beide bezoeken om een menu samen te stellen met aanbiedingen. Daarbij zijn verse groeten vaak in de aanbieding, dus als je niet te kieskeurig bent, kan je daar prima mee uit de voeten. De kaas die in de aanbieding is, smaakt waarschijnlijk ook net zo lekker als de kaas die dat niet is en hetzelfde geldt voor broodjes, beleg en snoep en koek.
Boodschappen Zwitserland: meer tips
Onze ervaring is dat boodschappen in Zwitserland, maximaal 20% duurder zijn dan in Nederland met deze tips. Neem zelf wat mee uit Nederland (met name alcohol, thee, koffie, noten en pasta) en let verder op de prijzen. Rijdt iets om voor de Aldi of de LIDL en kijk naar aanbiedingen. En tot slot: doe ook eens gek en koop gewoon een stuk lekkere kaas of Zwitserse wijn. Het is tenslotte vakantie.