Kosten vignet Zwitserland

Zwitserland

Wie een vakantiepark in Zwitserland bezoekt, moet er bij de autoreis rekening mee houden dat een vignet Zwitserland noodzakelijk is. Hoewel een bezoek aan Zwitserland duur kan zijn, is het vignet al decennia lang niet in prijs verhoogd. De enige prijsverschuiving die kan plaatsvinden, is die van de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Zwitserse Frank. In dit artikel vertellen we je alles over de kosten van een vignet voor Zwitserland.

Kosten vignet Zwitserland 2023

De kosten voor het vignet Zwitserland zijn 40 CHF (Zwitserse Frank). In euro’s is dat op dit moment ongeveer 42 euro. Daarvoor krijg een vignet voor een heel kalenderjaar. Wil je de exacte prijs van het vignet in euro’s weten op het moment van aanschaf? Kijk dan naar de meest actuele wisselkoers voor de Zwitserse Frank voordat je een vignet koopt.

kosten vignet zwitserland

Wat is een vignet eigenlijk?

Een vignet is eigenlijk een vorm van tol. Het Zwitserse vignet moet op de voorruit van de auto geplakt worden om aan te tonen dat er betaald is voor het gebruik van de snelwegen. In Zwitserland is een zichtbaar vignet verplicht wanneer je gebruikt maakt van de nationale snelwegen. Maak je voor jouw reis geen gebruik van snelwegen? Dan zou je in theorie geen vignet hoeven aan te schaffen.

Waar kan je een Zwitsers vignet kopen?

Het vignet kost 40 Zwitserse Frank en kan gekocht worden bij de grens overgang, bij tankstations in en rondom Zwitserland, online via verschillende website of bij een ANWB winkel. Het voordeel van de laatste twee opties is dat je het vignet (ruim) voor je vertrek naar Zwitserland al kan kopen en dit taakje vast kan afvinken. Wanneer je het vignet net voor of na de grens nog moet kopen, kan het gebeuren dat je het vergeet, wat hoge kosten met zich mee kan brengen.

Boetes bij ontbreken vignet

Wanneer je zonder geldig vignet in Zwitserland op de snelweg wordt aangehouden wacht je een hoge boete. De boetes beginnen bij 200 CHF, maar kunnen ook nog hoger oplopen. Geen risico wat wij graag willen voor een vignet van zo’n 42 euro.

Er zijn ook mensen die hun vignet niet plakken, maar met een klip (of op een andere manier) aan de autoruit vastmaken. Dit is helaas ook strafbaar. Soms worden dit soort vignetten op marktplaats aangeboden, voor een iets goedkopere prijs dan de nieuwprijs. Toch is het niet aan te raden deze te kopen. Het vignet kost ‘slechts’ 42 euro en is 12 maanden geldig. Dit bedrag is doorgaan een peulenschil als je kijkt naar de totale kosten van een vakantie in Zwitserland.